Цікаве

Зубр: опис, фото, відео, чим харчується, ареал, вороги, розмноження

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубр

Зубр є найбільшим хордових копитним на планеті, тому по праву може вважатися одним з найсильніших істот. Ще в минулому столітті він перебував на межі зникнення, але люди зуміли створити необхідні умови для збільшення популяції. Масивне волохате тулуб зубра з довгими рогами здатна вселяти страх навіть сильним хижакам. Крім грізного вигляду копытное володіє безліччю цікавих особливостей.

Походження виду

Вид стався від бізонів і вважається останнім представником диких биків на території європейських країн. Вчені класифікують зубрів як копитних травоїдних ссавців і відносять до родини бичачих порожнисторогі.

Точно невідомо, коли саме з’явилися зубри, але доведено, що в часи Льодовикового періоду вони вже існували. Це вдалося встановити за наскельними малюнками стародавніх людей, які полювали на це копытное і вживали в їжу.

Цікавий факт: стародавні єгиптяни і римляни намагалися приручити зубра і експлуатувати в якості домашньої худоби. Також звір використовувався в якості противників в гладіаторських боях.

Встановлено, що нинішні зубри поступаються в розмірах своїм предкам. Тисячі років тому травоїдні володіли великими габаритами.

Систематика і генетика

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубр – найбільша тварина копытное

Зубри відбулися від бізонів і, ймовірно, вперше з’явилися в Південно-Східній Азії за часів пліоцену. Пізніше вони розселилися по всій Азії і перекочували в Європу. Також незабаром опинилися в Північній Америці, пройшовши по Берінгову перешийку. Зараз найдавніші останки зубра, знайдені людиною, знаходяться в музеї і їм більше двох мільйонів років.

У минулі часові епохи на Землі мешкало чимало споріднених видів зубра, але на даний момент уцілів лише американський бізон. Це єдина тварина, яке можна вважати повноцінним побратимом зубра.

Цікавий факт: у зникненні інших споріднених видів винен сам зубр, оскільки витіснив їх з найсприятливіших для проживання територій.

Деякі до цих пір сперечаються, чи вважаються європейські зубри та американські бізони представниками єдиного підвиду або ж їх слід класифікувати окремо. Обидва звіра мають по 60 хромосом і здатні виробляти спільне потомство, яке зветься “зубробізони”. Але також у них багато відмінностей в структурі ДНК. Причому якщо по Y-хромосомі зубр і бізон сильно схожі, то X-хромосомі є серйозні відмінності. Більш того, за останній у зубра простежується спорідненість з яком, а у бізона з туром, що мешкали два з половиною мільйони років тому. Така помісь обумовлена тим, що в минулому всі ці види вступали в контакт один з одним і виробляли на світло гібридне потомство.

Крім поширеного європейського зубра виділяють ще три види:

  • Рівнинний (біловезький) – вид, що проживає на території Англії, Азії та Європи;
  • Кавказький – володів меншими габаритами і темною шерстю, зник у XX столітті, і зараз люди намагаються штучно відновити його за допомогою гібридних схрещувань;
  • Карпатський – існування цього виду знаходиться під питанням, оскільки єдиним доказом того був череп з будапештського музею, який втратили в 1956 році.

З перерахованих вище тільки у рівнинного збереглися чистокровні представники, хоча і вони знаходяться на межі зникнення.

Регулярно з’являються пропозиції винести в окремий вид гірських зубрів, зубробизонов та інших споріднених представників копитних, але з-за великої кількості гібридів і схожих генів такі ініціативи відхиляються.

Цікаво: Білі ведмеді – проживання

Чому зубр так називається?

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубри нерідко виходять на дороги

Імовірно назва “зубр” походить від старослов’янського слова “зобъ”, яке означало “зуб”, пізніше його стали інтерпретувати як “тварина з гострими рогами”. Такий опис цілком підходить цій тварині.

На німецькому і деяких європейських мовах звіра звати “wisent”, що перекладається як “смердюче тварина”. Таку назву теж з’явилася не без причини. Під час гону зубр виділяє далеко не самі приємні аромати.

У деяких країнах його звуть “stumt”, що означає “штовхати”. Можливо, це слово привязалось до зубру завдяки його масивним розмірами і великим вагою, адже він здатний зрушити будь-важкий об’єкт.

Опис та зовнішній вигляд

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубри на водопої

Зубри – великі і потужні тварини. Їх розміри досягають 3-х метрів у довжину і 2-х у висоту. Передня частина туші більш масивна, а з-за короткій товстій шиї здається, що голова є прямим продовженням тулуба. Вгорі є великий горб. Грудна клітка велика і добре розвинена, зате живіт втягнутий і поступається їй у розмірах.

Шия влаштована таким чином, що голова зубра завжди опущена вниз. Через це здається, що звір завжди нахилений вперед. Голова схожа на морду звичайного бика, але володіє великою частиною лобової, на ній розташовуються довгі загострені рогу чорного кольору.

Практично усе тіло звіра вкрите густою шерстю. Її колір залежить від місця проживання, але найчастіше має коричневий відтінок. Хутро є довгим і злегка кучерявим. Навіть на обличчі він зростає у великих кількостях, часто закриваючи очі. Над рогами розташовується шапка з волосся, під якою ховаються маленькі закруглені вуха.

Особливості

Незважаючи на невеликі візуальні відмінності, всі види зубрів мають ряд характерних особливостей, властивих кожної особини:

  • в ротовій порожнині є 32 зуба, як і у людини;
  • язик і губи у зубра бузкового кольору;
  • шия дуже коротка, але масивна;
  • очі круглої форми, завжди чорні;
  • хвіст виростає до 85 см, на його кінці є пухнаста пензлик;
  • від грудної клітки до підборіддя росте густа борода;
  • на спині є великий горб;
  • самці виростають крупніше самок;
  • маса дорослих особин становить приблизно 850 кг.

Незважаючи на наявність такого великого списку особливостей, зубра простіше відрізняти від інших биків за формою його тулуба, де основна маса сконцентрована на передній частині.

Цікавий факт: незважаючи на безглузду будову тіла і велику вагу, зубри здатні стрибати на півтора метра вгору.

Також звір володіє тонкими, але сильними ногами, які не тільки витримують його вагу, але і дозволяють швидко переміщатися в просторі.

Де мешкає зубр?

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Ареал мешкання зубра

Пару століть назад, коли популяція зубрів було набагато більше, вони мешкали в лісах, степах та долинах. Зустріти їх можна було на Кавказі, в Європі, Скандинавії, Ірані та інших країнах.

Але із-за різкого скорочення чисельності, зубри поступово пішли у важкодоступні для людини території. Зараз вони живуть у густих лісових масивах, де є водойми. Велика частина копитних мешкає в Біловезькій пущі.

Чим відрізняються зубр і бізон?

Між цими звірами немає кардинальних розбіжностей, і лише знаюча людина зможе відрізнити зубра від бізона за зовнішнім виглядом. Останній має горб, роги і хвіст менших розмірів.

У зубра голова піднята вище, а тіло нагадує за пропорціями квадрат. Бізон сильніше горбиться і опускає морду до землі. Його туша походить на прямокутник, який тримається на більш коротких ногах. Також бізони линяють ближче до літа, із-за чого на спині в жарку погоду практично немає хутра, в той час як зубри завжди носять на собі пишну вовняну шубу. Обидва види копитних мають однакові розміри.

Цікаво: Найбільш отруйні тварини

Скільки живуть зубри?

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубри живуть зграями

Зубри дуже повільно ростуть. Самки стають повністю розвиненими до 7-ми років, а самці до 10-ти. Однак у 20 років організм особин вже сильно виснажений, і вони вважаються старими.

Самці живуть в середньому 20 років, і рекордом серед них є зубр, який прожив 23 роки. У самок з довголіттям справи йдуть краще: вони здатні дожити до 30 років.

Чим харчується зубр?

Будучи травоїдними, копитні споживають в їжу рослини і кору дерев. Раціон харчування залежить від місця проживання і пори року. Навесні більшу частину раціону складають рослини і трави. У літній час зубри воліють харчуватися ягодами, кленовим листям і різними плодами. З настанням осені вони переходять на гриби, горіхи та іншу рослинність.

Цікавий факт: жолуді є улюбленим ласощами зубрів. Нерідко вони поселяються в дубових гаях тільки через них.

Взимку з їжею справи йдуть гірше, і копитні змушені обгризати кору дерев, а також розривати кучугури, щоб відшукати висохлу траву. Завдяки добре розвиненому нюху це не є проблемою, але забирає багато зусиль.

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зуб їсть траву

Щодня зубр здатний поглинати до 50 кг різної рослинності. У раціоні харчування може складатися кілька сотень різних трав, дерев і плодів. Щоб допомагати звірам з пошуком їжі, місцеві люди часто складають сухе сіно поблизу лісів. В зоопарках і заповідниках зубрам регулярно дають фрукти і овочі, крім основної їжі.

П’є тварина раз в день, як правило, ввечері. Досхочу наївшись протягом дня, воно виходить до місцевого джерела води і поглинає рідину у великих розмірах.

Особливості характеру і способу життя

Зубри не є агресивними тваринами. Якщо людина зустрінеться з ними в лісі, той може не боятися, оскільки звірі не будуть нападати першими. Навпаки, якщо підійти до них з пучком трави, вони охоче з’їдять його прямо з рук.

Однак якщо поблизу знаходиться небезпека, зубр не дасть себе в образу. Він тут же стає агресивним і готовий з усією сили влетіти в кривдника гострими рогами. Зрозуміти, що звір нервує, можна з невеликою покачиваниям голови. У більшості випадків копытное зволіє уникнути бійки і мирно вийти.

Зубр веде розмірений спосіб життя. Вранці і ввечері він відправляється на пошуки їжі, а вдень воліє відпочивати. Влітку він більшу частину часу проводить в лісових пущах, ховаючись від променів сонця. У похмуру погоду цілком може прогулятися по степах і рівнин, вивчаючи прилеглі території. У пошуках їжі, іноді звір проходить сотні кілометрів, при цьому практично не втомлюючись.

Соціальна структура

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

В одній зграї може бути до 20 зубрів

Дорослі самці віддають перевагу вести відлюдницький спосіб життя, однак за певних обставин можуть мешкати разом з іншими особинами. Самки та молодняк збиваються в зграї, разом шукають поживу і всіляко допомагають один одному. Головною є найбільш досвідчена самка, яка веде інших за собою.

Якщо з’являється небезпека, стадо не розбігається в різні боки, а намагається триматися разом. Більш досвідчені й сильні особини встають в кільце, всередині якого ховаються молоді та слабкі зубри. Так вони відбиваються від хижаків, яким нічого не залишається, як зустрічатися з однією з особин лицем до лиця.

У холодні часи стада, які живуть по сусідству, можуть об’єднуватися в одне, щоб підвищити шанси на виживання і пошуки їжі.

Розмноження

Цей період у зубрів починається в липні і закінчується в жовтні. В цей час самці примикають до зграй, де є самки, і починають боротися за їх увагу. Найбільш сильні отримують право на створення потомства, слабкі йдуть на пошуки жіночих особин в інших стадах.

Цікаво: Найбільш великі жуки в світі

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Мати і теля

Вагітність у зубрів триває 9 місяців, частіше всього на світ з’являється одне дитинча, дуже рідко їх може бути двоє. Відразу після пологів мати вилизує дитини, допомагаючи йому адаптуватися до навколишнього світу. І вже через пару годин він здатний упевнено йти за нею, орієнтуючись на запах.

Перші дні мати з дитинчам живуть самостійно, після чого повертаються до череди. Маленькі зубри харчуються молоком і роблять це протягом року. Однак рослинну їжу можуть пробувати вже через місяць.

У зграї молоді самці живуть 3-4 роки, після чого залишають її і групуються в окремі групи, де продовжують рости і розвиватися. А ще через пару років розбрідаються по своїх територіях і починають вести самостійний спосіб життя.

Природні вороги зубрів

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Ведмідь – один з головних ворогів зубра

Зубр здатний впоратися практично з будь-яким хижаком, але останні нерідко нападають зграями на молодих або старих особин. Найбільшу небезпеку для них представляють вовки, леопарди, рисі і ведмеді.

Популяція і статус виду

Зараз зубри перебувають на межі зникнення, оскільки в минулому столітті на них велася масова полювання. Дійшло до того, що на планеті залишилося лише 65 особин даного виду. Зараз ситуація стала набагато краще завдяки зусиллям учених.

Створюючи сприятливі умови і схрещуючи їх з спорідненими видами, чоловік зміг домогтися збільшення популяції зубрів до 6000 особин. Також вони занесені в Червону книгу як зникаючий вид.

Охорона зубрів

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубри можуть відпочивати на рівнинах

В 1923 році був введений офіційну заборону на полювання на зубрів. Тепер це заняття вважалося кримінальним і обіцяло серйозне покарання. У 1940-х роках вчені відловили особин, що жили в природних умовах і перевезли їх в заповідники. Там почалася програма по збільшенню популяції звіра. Для нього створили сприятливі умови, які сприяють розмноженню.

В результаті, коли в Біловезьку пущу випустили першу групу зубрів, виведених в штучному середовищі, їх чисельність швидко збільшилася до 700 особин. Зараз вони знаходяться під охороною.

Взаємодія з людиною

Ще з давніх часів зубр був для людини об’єктом полювання. Люди винищували тварин з метою отримання м’яса. Тривало це аж до XX століття. Полювання на копитних велася настільки масово, що у світі практично не залишилося. З-за цього з’явилася заборона на полювання, і вчені намагаються всіляко збільшувати їх популяцію.

Лише останні 100 років зубр може відчувати себе в безпеці поряд з людиною, однак і без цього в нього чимало проблем. Постійні сутички з хижаками і вразливість до багатьох хвороб ускладнюють життя цим травоїдним. Люди намагаються захистити їх від цих проблем, але виходить не завжди.

Характеристика зубрів

Зубр: описание, фото, видео, чем питается, ареал, враги, размножение

Зубрів нумерують для обліку

Коротка характеристика зубрів виглядає наступним чином:

  • живуть 23-25 років;
  • гон проходить з липня по вересень;
  • вагітність триває 9 місяців;
  • статева зрілість настає у півтора-два роки;
  • отелення починається в 4 роки;
  • самка дає потомство раз на рік;
  • теля їсть молоко від п’яти місяців до року;
  • репродукція у самки 3-18 років, у бика 5-15;
  • теля може йти за матір’ю через півтори години після появи;
  • теля вживає в їжу траву через три тижні.

Зубр в геральдиці

Зубр означає працьовитість і життєву силу. З-за цього він нерідко зустрічається на гербах. Наприклад, Брестська область помістила звіра на свій прапор. А на гербах він присутній у Гродненській області, міста Свіслоч, Серпуховського району та міста Перлойя.

Цікаве відео про зубрі

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Покупайте трафик веб-сайта дешево