Цікаве

Найважчі тварини – список, опис, вага, де водяться, фото і відео

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Важкі тварини

Для чотирьох з п’яти видів найважчих тварин основним середовищем існування є вода. Водне середовище зменшує силу земного тяжіння, дає простір для руху, забезпечує харчуванням величезний організм.

Тим не менш, всі чемпіони важковаговики ведуть свій початок від сухопутних предків.

П’яте місце – південний морський слон

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Південний морський слон

П’яте місце серед найважчих представників планети займає південний морський слон (Mirounga leonina) – ластоногий морський хижак, ссавець з сімейства тюленів. Популяція мешкає біля берегів Антарктиди. Дорослий самець важить в середньому 2-4 тонни, маса найбільшого морського слона доходила до 5 тонн. Самки цього виду тюленів помітно відрізняються від сильної статі – вони мініатюрні, важать всього 900 кг.

Левову частку життя морські слони проводять у воді, на берег виходять тільки навесні – в період линьки і шлюбних ігор. На лежбищах відбуваються бої самців: під звуки загрозливого рику сшибаются тонни жиру, тріщать кістки. Морські слоненята народжуються вагою в пів центнера, через місяць їх вага зростає втричі. Матері залишають молодняк і йдуть у море для прожитку. Морські слоненята вчаться виживати самостійно, майже 80% молодняку стає здобиччю білих акул і косаток.

А дорослі тюлені 10 місяців в році мігрують тюлені по океану, нагуливая жир. Харчуються вони крілем – планктонними креветками, крабами, рибою. У пошуках їжі можуть опускатися на глибину до 800 метроа, перебуваючи під водою близько півгодини, для дихання спливають всього на 2-3 хвилини. Живуть південні морські слони всього 20-23 роки.

Четверте місце – гіпопотам

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Бегемот

У березні 2018 року в Кенії помер останній білий носоріг-самець, не залишивши після себе потомство. Представники цього виду наземних ссавців важили до 4-5 тонн і поступалися за масою тіла тільки слонам. Тепер 4-е місце серед найважчих тварин належить бегемотові, зрілі самці-гіпопотами важать 3-4 тонни, вага граціозних самочок – до 1,5 тонн. Найцікавіше, що близькими родичами бегемотів є зовсім не свині, на яких вони найбільше схожі.

Недавні дослідження довели генетичну близькість гіпопотамів з … китами. Крім загальних генів у них є схожі ознаки: бегемоти, як і кити, народжуються і вигодовуються самками у водному середовищі; серед всіх ссавців тільки два цих види володіють вмінням видавати і вловлювати звуки під водою. Вчені припускають наявність у них спільного предка, який був сухопутним тваринам, поступово освоїли водне середовище проживання.

Бегемоти більшу частину доби проводять у прісних водоймах, на берег для прожитку вони виходять тільки вночі. Пірнаючи, вони протягом 10 хвилин розгулювати по дну водойми, потім спливають подихати повітрям. Харчуються гіпопотами травою (але не водоростями), в добу з’їдають 40-70 кг корму, їх шлунок має місткість до 500 літрів, а довжина кишечника – 60 метрів, тому рослинна їжа перетравлюється у бегемотів краще, ніж у інших парнокопитних.

Далі 3-х км від води вони не пасуться. Живуть бегемоти до 40 років, до цього часу стираються до підстави їх корінні зуби. Незважаючи на неповороткий вигляд, бегемоти дуже небезпечні тварини, про це розповідається в нашій статті: несподівано небезпечні тварини.

Третє місце – африканський слон

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Африканський слон

Африканський слон – найважче ссавець, що живе поза водойм. Маса слонів в саванах Африки становить 7,5 тони, а найбільший екземпляр важив понад 12 тонн (слони індійських джунглів важать всього 5,4 тонни). Чим відрізняється африканський слон від індійського розказано в нашій статті тут. Більшу частину життя – 15-20 годин в день – слони їдять, в добу вони поглинають до 300-450 кг рослинної їжі і випивають 100-300 літрів води.

Слоненята при народженні мають вагу 120 кг, вони живуть з матір’ю, харчуються її молоком рік-півтора. В цей час слоненят загрожує небезпека з боку левів, крокодилів, гієн. Живуть слони до 70-80 років, у старості харчуються більш м’якою болотною рослинністю.

Друге місце – кашалот

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Кашалот

Кашалот – зубатий кит – важить в середньому 50 тонн, великі 100-тонні самці мають тіло довжиною до 20 метрів. Рассвирепевший кашалот представляє небезпеку для людини, поранені тварини знищили чимало китобоїв і потопили їх суду. Мешкають кашалоти по всьому Світовому океану, мігрують стадами в сотні і тисячі голів, харчуються молюсками, величезними кальмарами з довжиною щупалець 15-18 метрів і вагою в кілька центнерів.

У пошуках їжі кашалоти здатні занурюватися на рекордну глибину – 2 км і полювати протягом 1,5 годин. Для видиху вони піднімаються на поверхню на 10 хвилин, часто дихають, випускаючи фонтани води. Кашалоти живуть 50-60 років.

Найважче тварина в світі

Самые тяжелые животные – список, описание, вес, где водятся, фото и видео

Блакитний (синій) кіт

Синій кит – найважче тварина в світі, грандіозне створення природи. Його маса може досягати 150 тонн, а довжина тіла – 33 метрів, але у воді така громадина пустує, як граційна рибка. Серце гіганта важить 600 -1000 кг і б’ється з ритмічністю 5-10 ударів в хвилину, проганяючи по жилах 8 тисяч літрів крові. Чотиритонний язик синього кита є ласощами для хижих ластівок, які зграєю заганяють тварина на глибину і не дають йому піднятися наверх для подиху.

Сам кіт живиться дрібними рачками, зібраними в зграї – крілем. У день він поїдає до 8 тонн криля – 1 млн кілокалорій. Період живлення триває 3-4 місяці – решта часу тварина використовує свої жирові запаси. Живуть сині кити 80-100 років.

У тварин-важкоатлетів мало природних ворогів, головним винуватцем скорочення їх чисельності була і залишається людина.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Покупайте трафик веб-сайта дешево